bg
Arató IstvánBöszörményi Gábor

Bánfaly Ákos
Tekintse meg a nagy képet


Bánfaly ÁkosBánfalvy Ákos festőművészről lentebb olvashat. Általunk kínált alkotásait ide kattintva tekintheti meg.

 

1943 májusában születtem Budapesten.

1959-63 közt a Képző és Iparművészeti Gimnázium grafika szakára jártam.

1975 óta már, mint Alaptag szerepelek a hazai művészek névsorában.

Az utasellátó és a Fővárosi Tanács grafikus állása után, miközben már újságoknak készítettem illusztrációkat, s, mert a repülés mindég érdekelt, elhelyezkedtem a MALÉVnál. Az ez időben készült plakátjaim, fali naptárak, (ekkor már pl. a MOGÜRT, MAHART , IKARUS, RÁBA, CSEPEL, GÉPEXPORT, és más cégek is csináltattak velem 12, vagy 24 lapos naptárat, képeslapot, plakátot).

Hanglemezborítók és könyvek, - bélyeg kivételével minden téren megtalálhatók műveim ( könyvek, pl.:MÓRA, EURÓPA, ZRINYI, GALAKTIKA, MŰSZAKI, de később megjelenő magán kiadók is rendeltek borító és belső illusztrációkat tőlem).

Illusztrációmat látva megkeresett a Pannónia Rajzfilm stúdió, hogy legyek tervezőjük. első munkám a Pityke őrmester háttér terve volt, Utána a Macskafogó első részének készítettem a háttér terveit, ami munkáimért a tv Nívó díjasa lettem..

Közben megalakultak az első alkotóközösségek, s egyre jobban lekötött az olajjal festés és ezért elbúcsúztam a rajzfilmtől... (a híres magyar rajzfilmgyártás haldoklása azért nagyon elszomorít).

Ma már csak a festészettel foglalkozom...

Fő témám a táj, azon belül is a víz, hajózás és, ha van rá igény—nagy örömmel, a repülés..

Unokáimban látom folytatódni munkásságomat, nagyon szeretnek rajzolni...

1970 óta élek Mátyásföldön, ahol első perctől szeretettel fogadták alkotásaimat.. a polgármesteri hivatal házasságkötő termében az én képem alatt mondják ki az igent... de Novivinodolszki városháza falát is egy Budapestet ábrázoló képem hirdeti a testvérvárosi szeretet..

Kiállításaim:

Kronológia sorrendet nem tudom, de Német ország, Svédország, Ausztria..

Magyar országon szinte minden nagyváros...

Pld: Zalai napok,

Szentendre, Dunakeszi, Tokaj, Siófok, Sátoraljaújhely, Óbuda, Új Buda, Kőbánya, Rákoskeresztúr, és minden kerületi gyűjteményes, s szinte minden évben 1-2 egyéni kiállítás a kerületi Corvin és Maconkai galériába, képeim éttermek, rendelők, bankok falát díszítik és ország több városának galériáiban megtalálhatók.

bg